Vepřová pečeně
Teplá s přílohou, nebo studená na chleba...
12 října, 2016
Vepřová pečínka je skvělá s bramborovou kaší, ale i studená na chleba. Naprosto jednoduchá příprava a skvělá chuť. Solí ani kmínem nešetřete.
VEPŘOVÁ PEČENĚ
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření a pečení: cca. 90 min.
Připravte si:
3 lžíce másla
1 vepřovou pečínku bez kosti
1 velkou cibuli pokrájenou na kolečka
sůl
2 lžíce kmínu
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200´C. Maso omyjte a osušte. V hrnci či pekáčku, který můžete z plotny poslat rovnou do trouby, si rozehřejte máslo a opečte na něm zprudka maso vcelku. Rozhodně od něj neodcházejte, snadno se připálí. Rovnou ho osolte a bohatě posypejte z obou stran kmínem.
- V momentě, kdy je maso opečené ze všech stran a máslo chytne zlatou barvu, přihoďte cibuli, krátce ji opečte a podlijte vše trochou vroucí vody. Počkejte, až se skoro odpaří. Je to důležité pro výslednou barvu šťávy. Opravdu se nevyplatí podlít hodně a jen jednou. Maso i šťáva by byly bledé. Podlijte ještě jednou trochu více a zakrytý hrnec nebo pekáč vložte do trouby.
- Pečte asi 1 hodinu a čtvrt, průběžně – opět po troškách podlévejte.
♥ Pokud budete maso podávat na plátky s přílohou, před koncem ho vyjměte z hrnce nebo pekáčku a nakrájejte na plátky. Ty pak vraťte do šťávy a ještě opečte pro pěknou barvu.
Napsat komentář