Křehký jablečný koláč

Provoněný podzimem...

2 října, 2016

Zavřete oči a představte si vůně a barvy podzimu. Teď sebe v teplé dece, v jedné ruce horký čaj a v druhé něco moc dobrého, co podzim připomíná.. Už mi rozumíte? Tenhle koláč mám opět z časopisu Apetit. Bezostyšně ho tedy kopíruji, protože se o něj s vámi musím podělit.  Je jedním slovem báječný! Stejně jako podzim, který já zbožňuji.

 

 

 

KŘEHKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

 

Doba přípravy:  20 min. + 30 min. na chlazení

Doba pečení: 45 – 50 min.

dsc02603-large

 

 

Na plech o velikosti 20 x 30 cm :

 

200 g hladké mouky + na poprášení

140 g másla, pokrájeného

50 g krupicového cukru

1 vejce

Na náplň:

6 středně velkých jablek, oloupaných, nakrájených na

tenké plátky, pokapaných šťávou z 1 citronu

nastrouhaná kůra z 1 biocitronu

25 g krupicového cukrudsc02605-large

½ lžičky mleté skořice

½ lžičky mletého muškátového oříšku

Na drobenku:

85 g másla

85 g hrubé nebo polohrubé mouky

85 g třtinového cukru

kůra z 1 biocitronu

 

 

Postup:

  1. Mouku a máslo dejte do mísy a prsty promněte na drobenku. Přidejte cukr, vejce a spojte dohromady. Pokud směs zůstane příliš suchá, můžete přidat až 2 lžíce ledové vody. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny chladit.
  2. Mezitím připravte drobenku. Pokrájejte máslo, posypte ho moukou, cukrem a citronovou kůrou a promněte prsty.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Pracovní plochu poprašte hladkou moukou a rozválejte na ní těsto na tloušťku tří milimetrů. Pak jím vyložte zapékací mísu nebo pekáč o rozměrech 20 × 30 cm; přesahující okraje odřízněte ostrým nožem.
  4. Dovnitř rozložte jablka, posypte je citronovou kůrou, krupicovým cukrem, mletou skořicí i muškátovým oříškem. Navrch dejte drobenku a pečte dvacet minut. Poté snižte teplotu trouby o dvacet stupňů a pečte dalších pětadvacet až třicet minut tak, aby těsto i drobenka měly krásně zlatou barvu.

♥  Koláč můžete podávat vlažný s vanilkovou zmrzlinou, zakysanou smetanou nebo crème fraîche. 

dsc02582-large

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky