Křehký jablečný koláč
Provoněný podzimem...
2 října, 2016
Zavřete oči a představte si vůně a barvy podzimu. Teď sebe v teplé dece, v jedné ruce horký čaj a v druhé něco moc dobrého, co podzim připomíná.. Už mi rozumíte? Tenhle koláč mám opět z časopisu Apetit. Bezostyšně ho tedy kopíruji, protože se o něj s vámi musím podělit. Je jedním slovem báječný! Stejně jako podzim, který já zbožňuji.
KŘEHKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ
Doba přípravy: 20 min. + 30 min. na chlazení
Doba pečení: 45 – 50 min.
Na plech o velikosti 20 x 30 cm :
200 g hladké mouky + na poprášení
140 g másla, pokrájeného
50 g krupicového cukru
1 vejce
Na náplň:
6 středně velkých jablek, oloupaných, nakrájených na
tenké plátky, pokapaných šťávou z 1 citronu
nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
½ lžičky mleté skořice
½ lžičky mletého muškátového oříšku
Na drobenku:
85 g másla
85 g hrubé nebo polohrubé mouky
85 g třtinového cukru
kůra z 1 biocitronu
Postup:
- Mouku a máslo dejte do mísy a prsty promněte na drobenku. Přidejte cukr, vejce a spojte dohromady. Pokud směs zůstane příliš suchá, můžete přidat až 2 lžíce ledové vody. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny chladit.
- Mezitím připravte drobenku. Pokrájejte máslo, posypte ho moukou, cukrem a citronovou kůrou a promněte prsty.
- Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Pracovní plochu poprašte hladkou moukou a rozválejte na ní těsto na tloušťku tří milimetrů. Pak jím vyložte zapékací mísu nebo pekáč o rozměrech 20 × 30 cm; přesahující okraje odřízněte ostrým nožem.
- Dovnitř rozložte jablka, posypte je citronovou kůrou, krupicovým cukrem, mletou skořicí i muškátovým oříškem. Navrch dejte drobenku a pečte dvacet minut. Poté snižte teplotu trouby o dvacet stupňů a pečte dalších pětadvacet až třicet minut tak, aby těsto i drobenka měly krásně zlatou barvu.
♥ Koláč můžete podávat vlažný s vanilkovou zmrzlinou, zakysanou smetanou nebo crème fraîche.
Napsat komentář