Naše rodinná koprová omáčka

Pohádka...

29 září, 2016

U nás doma se „koprajda“ vaří takhle jednoduše. Má jinou barvu než znám z jídelen, nakyslou chuť nevytváříme octem, ale jen zakysanou smetanou a citrónovou šťávou. Omáčka je krémová, hustá, ne řídká jako voda. Věřím, že každý má ten svůj rodinný recept, já si za tímhle stojím. Babička mi ji vařívala klidně jen tak samotnou a já ji za chvíli měla v sobě. Nepotřebovala jsem ani talíř, jen lžíci. Příprava je blesková.

 

♥  Uvedený čas je samozřejmě jen na přípravu omáčky, počítejte k tomu přílohu a maso. Moje rada zní: Omáčku si naplánujte společně s hovězím vývarem (recept: Hovězí vývar). Maso použijete z polévky.

 

 

KOPROVÁ OMÁČKA

 

Doba přípravy:  5 min.

Doba vaření: do 10 min.

dsc02519-large

 

Na oběd pro 4 osoby si připravte:

 

2 lžíce másla

velikou hrst co nejdrobněji nasekaného čerstvého kopru

2 lžíce hladké mouky

150ml mléka

250 ml zakysané smetany

100 ml smetany ke šlehání

sůl

čerstvě mletý pepř

pár kapek citrónové šťávy

 

dsc02507-large

 

Postup:

 

  1. V kastrůlku s nepřilnavým dnem rozehřejte máslo a vhoďte k němu kopr. Snižte teplotu a kopr opékejte za stálého míchání tak dlouho, dokud kopr intenzivně nezavoní. Trvá to mírně přes minutu. Nesmíte přepálit máslo!
  2. Nyní zasypte kopr mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku. Zesilte plamen. Pak pomalu přilévejte studené mléko, míchejte, vznikne tak podobná omáčka jako bešamel.dsc02516-large
  3. Nyní vyklopte do kastrůlku zakysanou smetanu a pomalu a s láskou míchejte, dokud smetana nepřejde varem. Pak vlijte sladkou smetanu a nechte spolu pár vteřin probublat. Konzistence by měla být krémová.
  4. Osolte, opepřete, zakápněte citrónovou šťávou a případně smetanou dolaďte konzistenci. Podávejte s vařeným hovězím a knedlíky (recept: Houskový knedlík v hrnečku ) nebo bramborami.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky