Naše rodinná koprová omáčka
Pohádka...
29 září, 2016
U nás doma se „koprajda“ vaří takhle jednoduše. Má jinou barvu než znám z jídelen, nakyslou chuť nevytváříme octem, ale jen zakysanou smetanou a citrónovou šťávou. Omáčka je krémová, hustá, ne řídká jako voda. Věřím, že každý má ten svůj rodinný recept, já si za tímhle stojím. Babička mi ji vařívala klidně jen tak samotnou a já ji za chvíli měla v sobě. Nepotřebovala jsem ani talíř, jen lžíci. Příprava je blesková.
♥ Uvedený čas je samozřejmě jen na přípravu omáčky, počítejte k tomu přílohu a maso. Moje rada zní: Omáčku si naplánujte společně s hovězím vývarem (recept: Hovězí vývar). Maso použijete z polévky.
KOPROVÁ OMÁČKA
Doba přípravy: 5 min.
Doba vaření: do 10 min.
Na oběd pro 4 osoby si připravte:
2 lžíce másla
velikou hrst co nejdrobněji nasekaného čerstvého kopru
2 lžíce hladké mouky
150ml mléka
250 ml zakysané smetany
100 ml smetany ke šlehání
sůl
čerstvě mletý pepř
pár kapek citrónové šťávy
Postup:
- V kastrůlku s nepřilnavým dnem rozehřejte máslo a vhoďte k němu kopr. Snižte teplotu a kopr opékejte za stálého míchání tak dlouho, dokud kopr intenzivně nezavoní. Trvá to mírně přes minutu. Nesmíte přepálit máslo!
- Nyní zasypte kopr mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku. Zesilte plamen. Pak pomalu přilévejte studené mléko, míchejte, vznikne tak podobná omáčka jako bešamel.
- Nyní vyklopte do kastrůlku zakysanou smetanu a pomalu a s láskou míchejte, dokud smetana nepřejde varem. Pak vlijte sladkou smetanu a nechte spolu pár vteřin probublat. Konzistence by měla být krémová.
- Osolte, opepřete, zakápněte citrónovou šťávou a případně smetanou dolaďte konzistenci. Podávejte s vařeným hovězím a knedlíky (recept: Houskový knedlík v hrnečku ) nebo bramborami.
Napsat komentář