Mrkvový dort
Nečekaná chuť, šťavnatá slast!
26 září, 2016
Zahoďte předsudky, že zelenina nemůže být součástí moučníku! Opak je pravdou. Až ochutnáte mrkvový dort, budete se udiveně ptát: „V tom je fakt mrkev???“ Ano, je. Snad tímto faktem zmírníte výčitky z mlsání. Tento recept mám z Apetitu a pod jeho dokonalost se ráda podepíšu!
♥ Pozor, množství je na menší dortovou formu s průměrem 20 cm.
MRKVOVÝ DORT
Doba přípravy: 30 min. + chlazení + 20 min. na dokončení
Doba pečení: cca. 50 min.
Ingredience:
175 g másla, změklého
175 g třtinového cukru
3 vejce, žloutky a bílky oddělené
2 lžíce podmáslí, jogurtu nebo oleje (já dávám jogurt)
175 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
3/4 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
50 g mletých mandlí
220 g mrkve, nastrouhané najemno
Na krém:
500 g mascarpone
680 g krémového sýra (já kombinuji Philadelphii s Lučinou )
80 g moučkového cukru
šťáva z 1-2 citronů
8 mladých mrkviček
Postup:
- Troubu předehřejte na 160°C.
- Mouku, sůl, skořici, muškátový oříšek a kypřící prášek prosejte do mísy. Do jiné dejte máslo, přisypte cukr a prošlehejte, poté přidejte žloutky, podmáslí (jogurt či olej) a promíchejte. Přidejte moučnou směs, mandle, mrkev a promíchejte. Nakonec vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do těsta.
- Těsto vlijte do pečicím papírem vyložené formy o průměru 20 cm a pečte asi hodinu, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vyndejte, počkejte 10 minut, vyjměte korpus z formy a nechte vychladnout.
- Mascarpone prošlehejte se sýrem, moučkovým cukrem a dochuťte citronovou šťávou.
- Korpus dvarkát podélně prokrojte (vzniknou tak 3 díly), na spodní namažte zhruba čtvrtinu krému, poté přiklopte prostředním, opět namažte čtvrtinou krému a přiklopte posledním korpusem. Celý dort potřete zbytkem krému, uhlaďte a dejte chladit (alespoň na 2 hodiny).
- Mrkvičky očistěte, seřízněte zelenou nať na zhruba 5 cm a ozdobte dort.
Napsat komentář