Dolce di mele alla Valdostana (Sladká jablka Valdostana aneb žemlovka po italsku)
Lehčí a jemnější italská varianta...
24 září, 2016
Žemlovku jsem nikdy neměla ráda, asi kvůli zkušenostem ze školních jídelen. Od Itala bych ji fakt nečekala. Přesto v jedné z kuchařek mého oblíbeného kuchaře Emanuela Ridi vypadá lákavě a skutečně skvěle chutná! Žádná „dusivka“, je nadýchaná jako obláček. Uspějete s ní nejen u dětí! Splňuje pravidla italské kuchyně. V jednoduchosti je krása a stačí jen pár kvalitních surovin!
DOLCE DI MELE ALLA VALDOSTANA (Sladká jablka Valdostana aneb žemlovka po italsku)
Doba přípravy: 20 min.
Doba pečení: cca. 30 min.
Ingredience:
1 veku nakrájenou na plátky (nebo včerejší bagetu)
4 oloupaná, na plátky nakrájená jablka (hodně velká, nebo 6 menších)
50 g vlašských ořechů
100 g cukru krupice
500 ml mléka
2 vejce
80 g másla
moučkový cukr na pocukrování
Postup:
- Troubu si zahřejte na 180´C. Vymastěte si zapékací mísu máslem. Na každý plátek veky namažte v tenké vrstvě máslo a plátky skládejte vedle sebe do mísy.
- Na veky přijde polovina plátků jablek a polovina ořechů. Opět pokládejte plátky veky namazané máslem, zbylá jablka a ořechy.
- Metličkou ušlehejte vejce. Ve vodní lázni rozpusťte cukr, přilijte mléko a nechte chvilku odpočinout. Pak vzniklou směs pomalu přilévejte k vajíčkům a šlehejte přitom tak poctivě, až se na tekutině vytvoří bohatá pěna. Nalijte ji pak na jablka.
- Zapékací mísu vložte do trouby a pečte do zlatova asi tak 30 minut. Hotovou žemlovku posypejte moučkovým cukrem.
Napsat komentář