Dolce di mele alla Valdostana (Sladká jablka Valdostana aneb žemlovka po italsku)

Lehčí a jemnější italská varianta...

24 září, 2016

Žemlovku jsem nikdy neměla ráda, asi kvůli zkušenostem ze školních jídelen. Od Itala bych ji fakt nečekala. Přesto v jedné z kuchařek mého oblíbeného kuchaře Emanuela Ridi  vypadá lákavě a skutečně skvěle chutná! Žádná „dusivka“, je nadýchaná jako obláček. Uspějete s ní nejen u dětí!  Splňuje pravidla italské kuchyně. V jednoduchosti je krása a stačí jen pár kvalitních surovin!

 

 

DOLCE DI MELE ALLA VALDOSTANA (Sladká jablka Valdostana aneb žemlovka po italsku)

 

Doba přípravy:  20 min.

Doba pečení: cca. 30 min.

 


Ingredience:

 

1 veku nakrájenou na plátky (nebo včerejší bagetu)

4 oloupaná, na plátky nakrájená jablka (hodně velká, nebo 6 menších)

50 g vlašských ořechů

100 g cukru krupice

500 ml mléka

2 vejce

80 g másla

moučkový cukr na pocukrování

 

 

Postup:

 

  1. Troubu si zahřejte na 180´C. Vymastěte si zapékací mísu máslem. Na každý plátek veky namažte v tenké vrstvě máslo a plátky skládejte vedle sebe do mísy.


  2. Na veky přijde polovina plátků jablek a polovina ořechů. Opět pokládejte plátky veky namazané máslem, zbylá jablka a ořechy.
  3. Metličkou ušlehejte vejce. Ve vodní lázni rozpusťte cukr, přilijte mléko a nechte chvilku odpočinout. Pak vzniklou směs pomalu přilévejte k vajíčkům a šlehejte přitom tak poctivě, až se na tekutině vytvoří bohatá pěna. Nalijte ji pak na jablka.
  4. Zapékací mísu vložte do trouby a pečte do zlatova asi tak 30 minut. Hotovou žemlovku posypejte moučkovým cukrem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky