Zapečený lilek s rajčaty
Skvělá a zdravá večeře...
22 září, 2016
Zeleniny není nikdy dost! Když ji oživíte čerstvými bylinkami a zjemníte mozzarellou, nešlápnete vedle. Pečení v troubě zajistí krásné splynutí všech chutí. A pocit z toho, že jste si dali zdravou, lehkou, ale přitom vydatnou večeři, je úžasný! Moje letošní bazalka z mé bylinkové zahrádky má letos fakt říz, to je požitek! Tohle je jeden z mých receptů…
ZAPEČENÝ LILEK S RAJČATY
Doba přípravy: 10 min. („vypocení“ lilků 20 min.)
Doba vaření + pečení: cca. 40 min.
Co je potřeba na 2 porce (nebo 4 malé):
2 lilky
šťáva z půlky citrónu
sůl
2 lžíce skvělého olivového oleje + dalších asi 50 ml
1 velká šalotka nebo 2 malé
2 stroužky česneku
6 pevných rajčat
velká hrst čerstvé bazalky
čerstvě mletý pepř
1 mozzarella
petrželka na ozdobu
Postup:
- Lilky omyju a rozkrojím podélně napůl. Posolím je, pokapu citrónem a nechám je asi 20 minut „vypotit“.
- Šalotku nasekám nadrobno, česnek také. Rajčatům odstraním zelené části a nakrájím je na malé kostičky. Bazalku taktéž nasekám na kousky. Troubu rozpálím na 180´C.
- Lilky si vydlabu a dužinu odložím stranou. Naskládám je do zapékací mísy vedle sebe. Do vzniklého žlábku v lilku naliju olivový olej, pokapu s ním i okraje, zbytek oleje rozliju kolem lilků. Vydlabanou dužinu pokrájím na kousky.
- Na 2 lžících olivového oleje si v pánvi zpěním šalotku, přidám k ní česnek a po chvilce rajčata a dužinu z lilků. Opékám vše společně asi 3 minuty a přidám bazalku a pepř. Promíchám.
- Vzniklou rajčatovou směsí naplním lilky, ale pouze po okraj. Zbytek nechám v pánvi. Na směs pokládám na plátky nakrájenou mozzarellu. Zapékám v troubě cca. 40 minut. Opět záleží na výkonu vaší trouby. Hlídejte, aby lilky byly měkké a povrch zlatý.
- Nasekanou petrželku smíchám s olivovým olejem – tím nejlepším, co mám. Na talíř naservíruji ohřátou rajčatovou směs, položím lilky a kolem naliju olej s petrželkou.
Napsat komentář