Zapečený lilek s rajčaty

Skvělá a zdravá večeře...

22 září, 2016

Zeleniny není nikdy dost! Když ji oživíte čerstvými bylinkami a zjemníte mozzarellou, nešlápnete vedle. Pečení v troubě zajistí krásné splynutí všech chutí. A pocit z toho, že jste si dali zdravou, lehkou, ale přitom vydatnou večeři, je úžasný! Moje letošní bazalka z mé bylinkové zahrádky má letos fakt říz, to je požitek! Tohle je jeden z mých receptů… 

 

ZAPEČENÝ LILEK S RAJČATY

 

Doba přípravy:  10 min. („vypocení“ lilků 20 min.)

Doba vaření + pečení: cca. 40 min.

dsc02293-large


Co je potřeba na 2 porce (nebo 4 malé):

 

2 lilky

šťáva z půlky citrónu

sůl

2 lžíce skvělého olivového oleje + dalších asi 50 ml

1 velká šalotka nebo 2 malé

2 stroužky česneku

6 pevných rajčat

velká hrst čerstvé bazalky

čerstvě mletý pepř

1 mozzarella

petrželka na ozdobu

 

dsc02270-large

 

 

Postup:

 

  1. Lilky omyju a rozkrojím podélně napůl. Posolím je, pokapu citrónem a nechám je asi 20 minut „vypotit“.
  2. Šalotku nasekám nadrobno, česnek také. Rajčatům odstraním zelené části a nakrájím je na malé kostičky. Bazalku taktéž nasekám na kousky. Troubu rozpálím na 180´C.
  3. Lilky si vydlabu a dužinu odložím stranou. Naskládám je do zapékací mísy vedle sebe. Do vzniklého žlábku v lilku naliju olivový olej, pokapu s ním i okraje, zbytek oleje rozliju kolem lilků. Vydlabanou dužinu pokrájím na kousky.dsc02276-large

     

  4. Na 2 lžících olivového oleje si v pánvi zpěním šalotku, přidám k ní česnek a po chvilce rajčata a dužinu z lilků. Opékám vše společně asi 3 minuty a přidám bazalku a pepř. Promíchám.
  5. Vzniklou rajčatovou směsí naplním lilky, ale pouze po okraj. Zbytek nechám v pánvi. Na směs pokládám na plátky nakrájenou mozzarellu. Zapékám v troubě cca. 40 minut. Opět záleží na výkonu vaší trouby. Hlídejte, aby lilky byly měkké a povrch zlatý.befunky-collage-large

     

  6. Nasekanou petrželku smíchám s olivovým olejem – tím nejlepším, co mám. Na talíř naservíruji ohřátou rajčatovou směs, položím lilky a kolem naliju olej s petrželkou.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky