Hemenex – Ham and eggs

Vydatná snídaně, příjemná večeře.

19 září, 2016

Nevím, v kolika domácnostech se vaří „hemenex“. Každopádně u nás ho vařil a vaří jen můj tatínek. A umí ho skvěle, určitě nejlíp na světě. Stejně jako bramborové placky. Jde vlastně jen o šunku a vejce, ale je to tak dobré!

HEMENEX – HAM AND EGGS

 

Doba přípravy:  3 min.

Doba vaření: cca. 5 min.

dsc02144-large


Na jednu velkou pánev:

 

1 lžíce rostlinného oleje

3 plátky skvělé šunky

3 vejce

sůl

čerstvě mletý pepř

sladká mletá paprika

pažitka na ozdobu (nemusí být)

 

 

Postup:

 

  1. Na rozpáleném oleji opečte šunku tak, aby se zatáhla, změnila barvu, ale nebyla ještě úplně křupavá.
  2. Rozklepněte na šunku vajíčka a obracečkou je pěkně rozdělte po ploše rovnoměrně. Žloutky nechte jen tak jemně „rozjet“, určitě je nerozmíchávejte. Pánví kývejte ze strany na stranu, než se bílek rozprostře i do jejích okrajů.
  3. Osolte, opepřete, posypejte jemně paprikou a opékejte tak dlouho, dokud se „hemenex“ nezačne oddělovat ode dna. Trvá to do 5 minut. Přesnou dobu si vychytáte. Vajíčko musí být pevné, avšak ne „gumové“, šunka musí být křupavá, ale ne vysušená.
  4. Naservírujte na talíř a posypejte třeba nasekanou pažitkou. Podávejte s pečivem nebo samotné.

 

 

 

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky