Hemenex – Ham and eggs
Vydatná snídaně, příjemná večeře.
19 září, 2016
Nevím, v kolika domácnostech se vaří „hemenex“. Každopádně u nás ho vařil a vaří jen můj tatínek. A umí ho skvěle, určitě nejlíp na světě. Stejně jako bramborové placky. Jde vlastně jen o šunku a vejce, ale je to tak dobré!
HEMENEX – HAM AND EGGS
Doba přípravy: 3 min.
Doba vaření: cca. 5 min.
Na jednu velkou pánev:
1 lžíce rostlinného oleje
3 plátky skvělé šunky
3 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř
sladká mletá paprika
pažitka na ozdobu (nemusí být)
Postup:
- Na rozpáleném oleji opečte šunku tak, aby se zatáhla, změnila barvu, ale nebyla ještě úplně křupavá.
- Rozklepněte na šunku vajíčka a obracečkou je pěkně rozdělte po ploše rovnoměrně. Žloutky nechte jen tak jemně „rozjet“, určitě je nerozmíchávejte. Pánví kývejte ze strany na stranu, než se bílek rozprostře i do jejích okrajů.
- Osolte, opepřete, posypejte jemně paprikou a opékejte tak dlouho, dokud se „hemenex“ nezačne oddělovat ode dna. Trvá to do 5 minut. Přesnou dobu si vychytáte. Vajíčko musí být pevné, avšak ne „gumové“, šunka musí být křupavá, ale ne vysušená.
- Naservírujte na talíř a posypejte třeba nasekanou pažitkou. Podávejte s pečivem nebo samotné.
Napsat komentář