Křupavý ořechový koláč

Křehká pochoutka...

17 září, 2016

Další recept z mého milého Apetitu. Mám ho vypsaný ve svém časopisovém rejstříku, který si vedu od prvního čísla, ale pekla jsem ho až dnes. Je úchvatný! Křehký, chuťově plný, lehký. Určitě se do něj pusťte, vsadím se, že ho brzy zopakujete!

 

KŘUPAVÝ OŘECHOVÝ KOLÁČ

 

Doba přípravy: 40 min.

Doba pečení: cca. 35 min.

 

 

 

 

Na velkou dortovou formu si připravte:

TĚSTO:

150 g másla + na vymazání formy

strouhanku na vysypání formy

180 g hladké mouky

100 g moučkového cukru

1 žloutek
dsc02183-large

 

NÁDIVKA:

3 žloutky

1 vejce

180 g krupicového cukru

180 g mletých vlašských ořechů

sníh ze 4 bílků

 

dsc02194-large

 

 

Postup:

 

  1. Rozevírací dortovou formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Máslo rozehřejte, nechte zchladnout a pak smíchejte s ostatními surovinami na těsto. Vypracované těsto pak zabalte jako váleček do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.
  2. Dvěma třetinami těsta vyložte dortovou formu (i po stěnách), zbytek zatím uložte do mrazničky. Těsto vykládejte na dno pomocí prstů, nebo z válečku odkrajujte kolečka a ty pak skládejte na dno vedle sebe a vymačkávejte je.
  3. Smíchejte všechny suroviny na nádivku a rozetřete ji do vyložené formy. Zbylou třetinu těsta z mrazáku nastrouhejte na hrubém struhadle rovnoměrně na náplň.
  4. Koláč pomalu pečte asi tak půl hodiny na 180´C. Pomocí špejle zjistíte, zda je těsto propečené.

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Leave a Reply

Další příspěvky