Křupavý ořechový koláč
Křehká pochoutka...
17 září, 2016
Další recept z mého milého Apetitu. Mám ho vypsaný ve svém časopisovém rejstříku, který si vedu od prvního čísla, ale pekla jsem ho až dnes. Je úchvatný! Křehký, chuťově plný, lehký. Určitě se do něj pusťte, vsadím se, že ho brzy zopakujete!
KŘUPAVÝ OŘECHOVÝ KOLÁČ
Doba přípravy: 40 min.
Doba pečení: cca. 35 min.
Na velkou dortovou formu si připravte:
TĚSTO:
150 g másla + na vymazání formy
strouhanku na vysypání formy
180 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
NÁDIVKA:
3 žloutky
1 vejce
180 g krupicového cukru
180 g mletých vlašských ořechů
sníh ze 4 bílků
Postup:
- Rozevírací dortovou formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Máslo rozehřejte, nechte zchladnout a pak smíchejte s ostatními surovinami na těsto. Vypracované těsto pak zabalte jako váleček do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky.
- Dvěma třetinami těsta vyložte dortovou formu (i po stěnách), zbytek zatím uložte do mrazničky. Těsto vykládejte na dno pomocí prstů, nebo z válečku odkrajujte kolečka a ty pak skládejte na dno vedle sebe a vymačkávejte je.
- Smíchejte všechny suroviny na nádivku a rozetřete ji do vyložené formy. Zbylou třetinu těsta z mrazáku nastrouhejte na hrubém struhadle rovnoměrně na náplň.
- Koláč pomalu pečte asi tak půl hodiny na 180´C. Pomocí špejle zjistíte, zda je těsto propečené.
Leave a Reply