Lívanečky s malinovou omáčkou
Cesta do nebes..
11 září, 2016
Můj tatínek říká, že dokud nebudu umět poctivé lívance, nemůžu tvrdit, že umím vařit. Co jiného mi zbývalo, než se do nich pustit? Zahoďte obavy z kynutého těsta! Příprava je skutečně jednoduchá a lívance jsou lehoučké jako dech. U nás doma se dělávaly s tvarohem a domácími povidly, já jsem dnes sáhla po malinách.
LÍVANEČKY S MALINOVOU OMÁČKOU
Doba přípravy: 10 min. + 25 min. na kynutí
Doba vaření: podle počtu lívanečků – dávka z 1 pánve cca. 3-4 min.
Ingredience pro 4 milovníky sladkého:
20 g čerstvého droždí
40 g cukru
400 g polohrubé mouky
700 ml vlažného mléka
2 vejce
špetka soli
na omáčku:
400 g mražených malin + několik čerstvých na ozdobu, je – li sezóna
4 lžíce třtinového cukru
Postup:
- Začněte kváskem. V misce smíchejte droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a 4 lžíce vlažného mléka. Nechte kvásek vzejít, to znamená, že začne perlit a mírně zvětšovat objem. Trvá to chvíli.
- Do velké mísy prosejte mouku a k ní přilijte hotový kvásek. Nyní jsou na řadě vejce, zbylý cukr, mléko a sůl. Pořádně směs vymíchejte dohladka. Nechte v teple kynout přibližně 25 minut. Těsto zdvojnásobí objem a bude jako pěna.
♥ Já si pomáhám mírně zahřátou troubou – asi na 50´C. Když do ní vkládám mísu, vypnu ji.
- Mezitím si připravte omáčku. Maliny zahřejte v rendlíku společně s cukrem. Maliny pustí vodu, cukr se rozpustí a vznikne tak omáčka. Můžete ji pak přepasírovat dohladka, já ji mám radši s kousky malin.
- Do lívanečníku nakapejte pár kapek rostlinného oleje. Když je rozpálený, naběračkou do něj nalévejte těsto. Ztlumte teplotu a opékejte z obou stran do mírně hnědé barvy.
♥ Lívance můžete podávat i s tavrohem a povidly nebo se skořicí a javorovým sirupem. Fantazii se meze nekladou!
Napsat komentář