Lososové filety s hráškovo – mátovým pyré
Jemnost nad jemnost..
8 září, 2016
Naprosto jednoduchá příprava a vyvážená chuť tohoto pokrmu vás bude bavit. Spojit ricottu s hráškem mě napadlo naprosto spontánně při pohledu do ledničky. Ode dneška tuto kombinaci zařazuji do svého repertoáru! Lososa jsem tentokrát do žádných bylinek neoblékla, myslím, že stačí citrón. Chuť pyré by neměla být přebita. V jednoduchosti je krása!
LOSOSOVÝ FILET S HRÁŠKOVO – MÁTOVÝM PYRÉ
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: 20 min.
Pro 4 osoby potřebujete:
Losos:
2 lžíce olivového oleje
4 filety z lososa omyté, případně zbavené kůže (záleží, jak máte rádi) – cca.150g/osoba
šťáva z půlky citrónu
sůl
čerstvě mletý pepř
Hráškovo – mátové pyré
2 lžíce másla
2 šalotky nakrájené na kostičky
2 stroužky česneku posekaného na kousky
400 g mraženého nebo čerstvého vyloupaného hrášku
250 g čerstvého sýra ricotta
Cca. 150 ml smetany ke šlehání
4 větvičky čerstvé máty
Postup:
- Začněte s pyré, losos bude rychlejší. Na másle opečte krátce šalotku a přihoďte k ní česnek. Když spolu krásně zavoní, přisypte hrášek. Osolte, opepřete a společně vše restujte. Pokud máte hrášek čerstvý, budete muset trochu podlít vroucí vodou. Mražený hrášek vodu pustí. Až hrášek změkne, máte hotovo.
- Mezitím se pusťte do lososa. Na grilovací pánvi rozehřejte olej. Filety omyjte, osušte a pokud chcete, zbavte kůže. Osolte je, opepřete a pokapejte citrónem. Opečte je na pánvi. Filety s kůží musíte opékat nejdříve kůží dolů. Losos by měl zůstat růžový, ale být propečený. Trvá to z každé strany asi 4 minuty.
- K hrášku přidejte ricottu, zamíchejte a zřeďte smetanou. Důkladně prohřejte a přisypte nasekanou mátu. Vložte do vysoké nádoby a rozšlehejte tyčovým mixérem. Konzistenci upravte smetanou. Pokud je potřeba, dochuťte ještě solí a pepřem.
Napsat komentář