Lososové filety s hráškovo – mátovým pyré

Jemnost nad jemnost..

8 září, 2016

 Naprosto jednoduchá příprava a vyvážená chuť tohoto pokrmu vás bude bavit. Spojit ricottu s hráškem mě napadlo naprosto spontánně při pohledu do ledničky. Ode dneška tuto kombinaci zařazuji do svého repertoáru!  Lososa jsem tentokrát do žádných bylinek neoblékla, myslím, že stačí citrón. Chuť pyré by neměla být přebita. V jednoduchosti je krása!

 

LOSOSOVÝ FILET S HRÁŠKOVO – MÁTOVÝM PYRÉ

 

Doba přípravy:  10 min.

Doba vaření: 20 min.

dsc02031-large

 


Pro 4 osoby potřebujete:

 

Losos:

 

2 lžíce olivového oleje

4 filety z lososa omyté, případně zbavené kůže (záleží, jak máte rádi) – cca.150g/osoba

šťáva z půlky citrónu

sůl

čerstvě mletý pepř

dsc02021-large

 

 

Hráškovo – mátové pyré

 

2 lžíce másla

2 šalotky nakrájené na kostičky

2 stroužky česneku posekaného na kousky

400 g mraženého nebo čerstvého vyloupaného hrášku

250 g čerstvého sýra ricotta

Cca. 150 ml smetany ke šlehání

4 větvičky čerstvé máty

 

dsc02018-large

 

Postup:

 

  1. Začněte s pyré, losos bude rychlejší. Na másle opečte krátce šalotku a přihoďte k ní česnek. Když spolu krásně zavoní, přisypte hrášek. Osolte, opepřete a společně vše restujte. Pokud máte hrášek čerstvý, budete muset trochu podlít vroucí vodou. Mražený hrášek vodu pustí. Až hrášek změkne, máte hotovo.
  2. Mezitím se pusťte do lososa. Na grilovací pánvi rozehřejte olej. Filety omyjte, osušte a pokud chcete, zbavte kůže. Osolte je, opepřete a pokapejte citrónem. Opečte je na pánvi. Filety s kůží musíte opékat nejdříve kůží dolů. Losos by měl zůstat růžový, ale být propečený. Trvá to z každé strany asi 4 minuty.

    dsc02025-large

  3. K hrášku přidejte ricottu, zamíchejte a zřeďte smetanou. Důkladně prohřejte a přisypte nasekanou mátu. Vložte do vysoké nádoby a rozšlehejte tyčovým mixérem. Konzistenci upravte smetanou. Pokud je potřeba, dochuťte ještě solí a pepřem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky