Vepřové na mrkvi
Úplně obyčejná dobrota..
6 září, 2016
Tohle je taková dětská klasika, která ale potěší i dospělé. Když máte kvalitní vepřové a pomalu ho uvaříte nebo upečete v troubě, výsledek bude skvělý.
VEPŘOVÉ NA MRKVI
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: cca. 2 hod.
Co potřebujete pro 4 strávníky:
50 g másla
něco přes ½ kg vepřové kýty
2 cibule nakrájené na půlkolečka
6 mrkví očištěných a pokrájených na 0,5 cm kolečka
1 vrchovatá lžíce kmínu
sůl
Postup:
- Omyjte a osušte kýtu. Osolte a bohatě obalte v kmínu. V kastrolu či litinovém hrnci ji pak zprudka opečte ze všech stran na másle. Když se maso zatáhne, vyjměte ho a vsypte cibuli. Za stálého míchání ji opečte do světle hnědé barvy a pak přihoďte mrkev. Opékejte mrkev jen chvilku a pak vložte zpátky maso. Teplotu přizpůsobte rychlosti, abyste nic nespálili.
- Podlijte maso vroucí vodou, ale jen trochu. Budete podlévat častěji, šťáva si tak zachová tmavou barvu. Nastavte teplotu tak akorát, aby se voda odpařovala, ale maso se vařilo pomalu – táhlo. Pravidelně podlévejte po troškách vroucí vodou.
- Po hodině maso vyjměte a rozkrájejte na plátky. Vraťte je do kastrolu a ještě dovařte. Podávejte s vařeným bramborem.
♥ Maso můžete klidně po opečení na plotně šoupnout do trouby a péct s pravidleným podléváním stejnou dobu na 200´C. Nejlepší je litinový hrnec.
Leave a Reply