Švestkový koláč s makovou drobenkou
Švestky s mákem si báječně rozumí!
28 srpna, 2016
Inspiraci na tenhle vláčný koláč jsem získala z kuchařského pokladu od mé milé sousedky Báry. Půjčila mi totiž sbírku receptů po své mamince, což mě nejen velice potěšilo, ale i dojalo. Do základního těsta jsem pouze přidala jogurt a citrón a drobenku oživila mákem. Myslím, že se povedl! I Báře chutnal..
ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S MAKOVOU DROBENKOU
Doba přípravy: 15 min.
Doba pečení: cca. 30 min.
Na klasickou koláčovou formu si připravte:
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek krupicového cukru
1/2 hrnku oleje
1 hrnek mléka
150 ml bílého jogurtu
2 vejce
kůru z 1 citrónu
čerstvé nebo zmražené půlky švestek
asi 10 lžiček povidel
šťávu z půlky citrónu
máslo na vymazání + strouhanka na vysypání formy
na drobenku:
3 lžíce másla
2 lžíce hrubé mouky
2 lžíce máku
1 lžíce cukru krupice
Postup:
- Zahřejte troubu na 180´C. Ručně nebo pomocí robota smíchejte obě mouky, cukr, olej, mléko, jogurt, vejce a citrónovou kůru.
- Kulatou formu na koláč vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Nalijte do ní těsto.
- Švestky obalte v hrubé mouce, nebudou pak propadávat těstem. Hezky je vyskládejte do formy a mezi ně sázejte kopečky povidel. Pokapejte citrónovou šťávou.
- Vyrobte si drobenku, kterou pak posypete koláč. Pečte cca. 30 minut, dokud koláč nebude pevný.
Napsat komentář