Švestkový koláč s makovou drobenkou

Švestky s mákem si báječně rozumí!

28 srpna, 2016

Inspiraci na tenhle vláčný koláč jsem získala z kuchařského pokladu od mé milé sousedky Báry. Půjčila mi totiž sbírku receptů po své mamince, což mě nejen velice potěšilo, ale i dojalo. Do základního těsta jsem pouze přidala jogurt a citrón a drobenku oživila mákem. Myslím, že se povedl! I Báře chutnal..

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ S MAKOVOU DROBENKOU

Doba přípravy:  15 min.

Doba pečení: cca. 30 min.

DSC01886 (Large)


Na klasickou koláčovou formu si připravte:

 

1 hrnek hrubé mouky

1 hrnek polohrubé mouky

1 hrnek krupicového cukru

1/2 hrnku oleje

1 hrnek mléka

150 ml bílého jogurtu

2 vejce

kůru z 1 citrónu

čerstvé nebo zmražené půlky švestek

asi 10 lžiček povidel

šťávu z půlky citrónu

máslo na vymazání + strouhanka na vysypání formy

 

na drobenku:

3 lžíce másla

2 lžíce hrubé mouky

2 lžíce máku

1 lžíce cukru krupice

 

DSC01605 (Large)

 

Postup:

 

  1. Zahřejte troubu na 180´C. Ručně nebo pomocí robota smíchejte obě mouky, cukr, olej, mléko, jogurt, vejce a citrónovou kůru.

 

  1. Kulatou formu na koláč vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Nalijte do ní těsto.

 

  1. Švestky obalte v hrubé mouce, nebudou pak propadávat těstem. Hezky je vyskládejte do formy a mezi ně sázejte kopečky povidel. Pokapejte citrónovou šťávou.

 

  1. Vyrobte si drobenku, kterou pak posypete koláč. Pečte cca. 30 minut, dokud koláč nebude pevný.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky