Dýňová polévka
Chuť pozdního léta
27 srpna, 2016
Dýňová polévka patří ke konci léta stejně tak jako sytě barevné západy Slunce. Miluji obojí! Oblíbila jsem si též dýňový olej. Ten výslednou chuť polévky krásně dokreslí. Navíc je velice zdravý. Pochází z rakouské spolkové země Steiermark (Štýrsko). Kdysi jsem tam pracovala jako Au Pair a rodina mé paní domácí vlastní velkou farmu na bio dýňový olej. Znám tedy proces výroby a mohu vás ujistit, že vysoká cena je rozhodně vyrovnaná té náročné práci. Olej se lisuje pouze z dýňových semínek. Je plný živin a vitamínů.
DÝŇOVÁ POLÉVKA
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: cca. 25 min.
Pro nakrmení 6 osob bude potřeba:
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 velká cibule
2 stroužky česneku rozmáčknutého nožem
1 dýně oloupaná a zbavená semínek
lístky z cca. jedné hrsti čerstvého tymiánu
1 cm zázvoru – nasekaného na kousíčky či nastrouhaného
750 ml domácího vývaru
100 ml smetany ke šlehání
hrst dýňových semínek (kupovaných, ze sáčku)
trochu dýňového oleje k podávání
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Oloupanou dýni zbavte semínek a nakrájejte na kousky.
♥ Dýně hokaido s měkkou slupkou se loupat nemusí, já ji loupu částečně. - Na oleji a másle nechte zesklovatět cibuli a po chvilce k ní přihoďte stroužky rozmáčknutého česneku. Hned, jak zavoní, pošlete k nim dýni, zázvor a tymián. Zamíchejte a počkejte, až se dýně hezky obalí olejem a máslem.
- Teď je na řadě vývar. Stáhněte plamen a vařte pozvolna cca. 20 minut do změknutí dýně. Pak přilijte smetanu a tyčovým mixérem rozmělněte dohladka. Dochuťte solí a pepřem.
- Na suché pánvičce opražte krátce dýňová semínka. Když začnou praskat a skákat, jsou hotová.
- Polévku podávejte s opraženými semínky a pokapanou dýňovým olejem.
vynikající, díky Terezko!!