Rohlíčky s tvarohem, mákem a povidly
Křehké a plné chuti..
25 srpna, 2016
Tyhle rohlíčky jsou vynikající! Zajímavé na nich je, že se zpracovávají z kvásku, ale bez kynutí. Bude vám asi chvilku trvat, než se vám budou dařit krásně zamotat (já jsem to pochopila až v polovině), ale výsledek stojí za to. Náplň si vyberte dle libosti, já jsem se pustila do těchto třech.
ROHLÍČKY S TVAROHEM, MÁKEM A POVIDLY
Doba přípravy: cca. 45 min.
Doba pečení: cca. 12 min.
Na asi 50 – 60 rohlíčků je potřeba:
10 lžic vlažného mléka
1 lžíce krupicového cukru
1 kostka droždí
500g hladké mouky
250g másla, změklého
1 vejce
špetka soli
Náplně:
povidlová (povidla se lžičkou rumu)
tvarohová (tvaroh se žloutkem a vanilkovým cukrem)
maková (mletý mák + trocha mléka + vanilkový cukr + špetička skořice)
Po dopečení:
4 lžíce rozpuštěného másla smíchaného s 1 lžící rumu na potírání
moučkový cukr na obalení
Postup:
- Troubu předehřejte na 180°C. Mléko, cukr a rozdrobené droždí smíchejte v hrnku a nechte v teple vzejít kvásek. Na válu rychle smíchejte mouku, máslo,
vejce a sůl a vzniklou směs polijte vzešlým kváskem. Vše zpracujte dohromady a ihned – bez kynutí – začněte s výrobou rohlíčků. - Těsto rozdělte na 8 dílů a z každého rozválejte asi 3mm silné kolo. Každé kolo potom nařežte nožem nebo rádýlkem na 8 trojúhelníkových výsečí.
Na nejkratší stranu trojúhelníku naneste vždy trochu náplně a od té strany zarolujte rohlíček tak, že budete končit úzkou dlouhou špičkou. - Rohlíčky skládejte na plechy vyložené pečicím papírem a ihned vkládejte do trouby. Pečte je dorůžova – trvá to asi 10–12 minut.
- Upečené, ještě horké rohlíčky potírejte rozpuštěným rumovým máslem a obalujte v moučkovém cukru.
Napsat komentář