Pečené kuře s nádivkou
Tohle je veliká dobrota!
21 srpna, 2016
Nádivka není jen velikonoční záležitost! Můžete si ji upéct kdykoliv. Samozřejmě je skvělé, když se peče přímo v útrobách např. kuřete, ale když ji upečete mimo kuře nebo v samostatné nádobě, také se nic nestane. Nádivka bude křupavější. Takže já jsem pro obě varianty.
♥ Teplota pečení se těžko radí, každá trouba peče jinak. Podřiďte se tedy té své a dejte na své zkušenosti.
PEČENÉ KUŘE S NÁDIVKOU
Doba přípravy: 25 min.
Doba pečení: cca. 2 hodiny
Co je potřeba:
1 velké kuře
cca. 4 lžíce olivového oleje
sůl
1 lžíce sladké mleté papriky
2 lžíce kmínu
máslo – 4 lžíce na začátek + 4 lžíce před dokončením
na nádivku: množství vystačí pro napěchování kuřete i pro pečení stranou
5 rohlíků nakrájených na drobné kostičky
100 ml mléka
200 g kuřecích jater nakrájených na kousky
100 g na malé proužky nakrájené slaniny
2 žloutky
hrst nasekaných bylinek (libeček + pažitka + petržel)
sůl
čerstvě mletý pepř
sníh ze 2 bílků
Postup:
- Nejdříve si připravte nádivku. Omytá jatýrka nakrájejte na drobné kousky. Rohlíky pak na malé kostičky. Do mísy vsypte rohlíky, zalijte je mlékem, přidejte játra, slaninu, žloutky i bylinky. Smíchejte vše dohromady, osolte, opepřete a nakonec jemně vmíchejte sníh.
- Předehřejte si troubu na 220´C. Kuře pečlivě omyjte a osušte a prsíčky nahoru ho vložte do pekáče. Pomažte ho olejem a vetřete mu do kůže za všech stran sůl a papriku. Posypte kmínem. Díky oleji bude hezky držet.
- Nyní napěchujte nádivku do kuřete, zbytek nechte klidně ve stejném pekáči. Díky výpeku z kuřete bude pak její chuť úžasná. První hodinu pečte kuře zakryté – alobalem či víkem pekáče. Po půl hodině ztlumte teplotu na 200´C.
- Po hodině kuře odkryjte, podle potřeby podlijte a polijte ho výpekem. Před koncem pečení poklaďte kůži ještě plátky másla, kůžička pak bude krásně křupavá.
Podávejte s pečenými rozmarýnovými bramborami (viz Přílohy) nebo s rýží.
Super recept! Celou dobu jsem dělala kuře podle této stránky https://bozka.cz/pecene-kure-nadivkou-i-zeleninou/ , ale o víkendu jsem zkusila váš recept a bylo to ještě lepší. Moc děkuji.
Moc děkuji, Ilonko, za krásnou zprávu. Takové mám nejraději! Doufám, že se u mě budete inspirovat i nadále a vždy najdete to, co hledáte :-). Tereza