Tvarohový koláč
Když se tvaroh stane jemným pokušením..
19 srpna, 2016
Tento koláč mám z Apetitu, tak vám tady jen zkopíruji recept. Stojí za to! Pekla jsem už mockrát a úspěch byl veliký. Třeba na něj dostanete o víkendu chuť!
♥ Je skvělý i s ovocnou omáčkou, jak Apetit uvádí, nebo jen s čerstvým ovocem, jako jsou třeba borůvky – tak jsem ho pekla naposledy já.
TVAROHOVÝ KOLÁČ
Doba přípravy: do 20 min. + chlazení
Doba pečení: 45 min.
Na klasickou koláčovou formu je třeba:
- 100 g krupicového cukru
- 150 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřicího prášku
- 1 vejce
- 100 g másla, změklého
- strouhaná kůra z 1/2 biocitronu
NA NÁPLŇ
- 160 g másla
- 425 ml mléka
- 500 g měkkého tvarohu
- 2–3 vejce
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 1 lžíce rumu tuzemáku
- 175 g krupicového cukru
NA MALINOVOU OMÁČKU
- 250 g malin
- 65 g krupicového cukru
Postup:
1 Cukr, mouku, kypřicí prášek, vejce, máslo a citronovou kůru dejte do mísy a rychle rukama vypracujte křehké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice.
2 Připravte si náplň. Máslo rozpusťte a smíchejte s mlékem. Tvaroh, vejce, vanilkový pudink, rum a cukr smíchejte dohromady, nakonec přilijte mléko s máslem a prošlehejte tak, aby se vše spojilo.
3 Troubu předehřejte na 150°C. Dortovou nebo koláčovou formu o průměru 30cm vyložte pečicím papírem. Těsto vmačkejte do formy na tloušťku zhruba 4mm. Vlijte náplň a dejte péct do vyhřáté trouby. Pečte 45 minut, vyndejte a nechte vychladnout.
4 Na malinovou omáčku dejte do kastrůlku maliny s cukrem, podlijte trochou vody a vařte 15 minut. Pak sceďte přes jemný cedník a svařte do hustší konzistence. Podávejte ke koláči.
Leave a Reply