Slaný koláč s lesními houbami
Chuť lesa
16 srpna, 2016
Miluji houby. A vše, co k nim patří. Vůni lesa, praskání větviček, to napětí, jestli se nějaký klobouček objeví… S láskou je pak čistím a krájím, s nadšením vařím a s chutí jím. Tenhle slaný koláč je úchvatný, určitě ho vyzkoušejte!
SLANÝ KOLÁČ S LESNÍMI HOUBAMI
Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 5 min.
Doba pečení: 5 + 20 min.
Na 1 koláč si připravte:
250 g listového těsta
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
300 g hub (nejlepší jsou čerstvé pravé hřiby)
100 g slaniny nakrájené na kostičky
2 stroužky česneku
200 ml smetany ke šlehání
3 vejce
50 g strouhaného parmezánu
lístky z 5 snítek tymiánu
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
Postup:
1. Předehřejte troubu na 200´C. Rozválejte těsto a vyložte jím kulatou koláčovou formu. Nechte přesahovat okraje, sjíždí totiž dolů. Poté formu vložte na 5 minut do trouby, aby těsto mírně
zezlátlo. Poté teplotu ztlumte na 180´C.
2. V pánvi opečte na másle a oleji nakrájené houby se slaninou a česnekem dozlatova. Pak přimíchejte smetanu, vejce, sýr, tymián a muškátový oříšek. Osolte a opepřete (čerstvě strouhaný
pepř je nejlepší).
3. Hotovou směs nalijte na korpus a pečte 20 minut, dokud není náplň pevná. Nekrájejte koláč úplně horký.
Kolac je naprosto dokonaly☺
Moc děkuji!!!
Jako vždy vynikající! Pečeme již po několikáté. :-*
Moc děkuji, mám radost! Taky ho zbožňuju!