Květáková polévka
Vydatná a úžasná...
16 srpna, 2016
Co takhle květák? Skvělá zelenina plná živin. Takhle já vařím výbornou polévku..
♥ Vždy, když vařím hovězí nebo drůbeží vývar, uvařím veliké množství a polovinu rozdělím do krabiček do mrazáku.
Postupně jej pak používám na zeleninové polévky nebo na podlévání masa. Opravdu doporučuji, chuť je pak úplně jiná a nedá to moc práce navíc.
KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA
Doba přípravy: 10 – 15 min.
Doba vaření: cca. 25 min.
Co je potřeba pro 6 osob:
1 květák
1 velká cibule
1 stroužek česneku
2 mrkve pokrájené na kolečka
1 l vývaru
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
větvička libečku (velká)
pažitka na ozdobu
lžíce másla a lžíce olivového oleje
sůl a pepř na dochucení
Postup:
- V hrnci nechte na másle a oleji zesklovatět cibulku a poté k ní hoďte nožem rozmáčknutý česnek. Ten se krásně rozvoní. Přisypte mrkev, orestujte a po minutě přidejte na růžičky rozebraný květák.
- Po další minutě přilijte vývar (zmražený stačí 1,5 minuty rozmrazit v mikrovlnné troubě, aby se uvolnil od stěn krabičky, a pak celý ten kus vložit do hrnce. Rychle se rozpustí.) Vložte celou větvičku (v mém případě větev – miluji ho) libečku. Pozvolna vařte cca. 20 minut do změknutí.
- Ochuťte muškátovým oříškem a pak už nevařte. Tyčovým mixérem polévku rozmixujte, ale ne úplně dohladka, malé hrudky na skus jsou fajn. Ozdobte nasekanou pažitkou a podávejte.
Nejsme moc polívkový, vařím jen pár osvědčených kousků, ale květaková do nich rozhodně patří. Nedávám do ní ani česnek, ani cibuli…zkusím. Zato přidávám dvě brambory a před mixováním vyndám pár růžiček květáku, které do polévky nakonec vrátím. Přesně jak píšeš, baví mě tam ty kousky.
Taky dobrý tip, děkuji za něj!