Omáčka Bolognese
Ta pravá!
8 srpna, 2016
Jestli ode mě očekáváte rychlovku, tak vás zklamu. Tahle omáčka, pokud tedy chcete „tu skutečnou“, vyžaduje totiž zvláštní péči a čas! Máte-li možnost namlít si maso doma, je to ta nejlepší varianta. Pokud ne, přimlouvám se za návštěvu dobré masny, kde vám maso umelou, nebo Globusu, kde ho mají čerstvé a kvalitní. Na supermarketové balíčky s masovými odpady, solemi a vodou zapomeňte! Co se týče vína, sáhněte po kvalitním. Víno na vaření se rozhodně nerovná patoku!
Bolognese omáčka se správně podává s čerstvými těstovinami tagliatelle a parmezánem.
OMÁČKA BOLOGNESE
Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: 10 + 90 min.
Na 6 porcí úžasné omáčky je potřeba:
2 lžíce másla
3 lžíce kvalitního olivového oleje
1 velká cibule pokrájená nadrobno
2 mrkve pokrájené na malinké kostičky
2 – 3 řapíky celeru pokrájeného na malé kousíčky
600 g mletého hovězího masa
200 ml suchého červeného vína
150 ml hovězího vývaru
200 ml rajčatového pyré (doporučuji Valfruttu)
200 ml horkého mléka
3 bobkové listy
3 hřebíčky
sůl a čerstvý pepř
Postup:
1. Na másle a oleji opečte společně cibuli, mrkev a řapíkatý celer. Buďte trpěliví, trvá to asi 3 minuty. Tento základ vám nastaví chuť výsledné omáčky.
2. Na směs vhoďte mleté maso a pečlivě míchejte a opékejte, dokud každičký kousek nezhnědne. Poté přilijte víno a čekejte, dokud se neodpaří. Je to moc důležité. To samé proveďte s vývarem.
3. Teď je na řadě rajčatové pyré. Nalijte ho do směsi. Osolte, opepřete, přidejte bobkové listy a hřebíčky. Zalijte horkým mlékem – dívíte se? Až ochutnáte, pochopíte. A teď nechte probublávat na mírném plameni 1,5 hodiny. Věřte, že to za to stojí. Občas promíchejte a ochutnejte, ať víte, na co se těšit. Před podáváním vyjměte bobkové listy a hřebíčky.
Napsat komentář