Kuřecí nudličky s bazalkovou omáčkou
Takhle chutná léto...
31 července, 2016
Dnes jsem zas vařila spontánně a vyšla z toho skutečná dobrota. Jemná a hebká omáčka, která patří k létu!
KUŘECÍ NUDLIČKY S BAZALKOVOU OMÁČKOU
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: cca. 25 min.
Co potřebujete pro 4 osoby:
2 velká kuřecí prsa bez kůže )záleží na tom, jak hodně jíte)
1 střední cibule
2 stroužky česneku
3 snítky čerstvého tymiánu
1 dcl bílého vína
2 veliké hrsti čerstvé bazalky + snítky na ozdobu
vývar na podlití
(pokud nemáte po ruce či v mrazáku, pak vroucí voda)
250 ml smetany ke šlehání
velká hrst plátků mandlí
lžíce másla a lžíce olivového oleje
sůl a pepř
Postup:
1. V hluboké pánvi jsem na másle a olivovém oleji nechala zesklovatět cibulku. K té jsem přihodila nožem rozmáčknutý a poté jemně nasekaný česnek a větvičky tymiánu. Když vše krásně
zavonělo, vložila jsem na nudličky pokrájené maso. Osolila, jemně opepřila a počkala, až se maso zatáhne a zbělá. To je ten pravý čas na víno. Nalije se do pánve, stáhne plamen a čeká se,
až se ze dvou třetin odpaří. Pak podlijete maso vývarem. Má ho být tolik, aby maso neplavalo. Asi tak do půlky.
2. Pánev přikryjte a vše duste cca. 20 min. do změknutí. Aby byla výsledná omáčka skutečně jemná a hebká, masíčko vyjměte z pánve (ano, je to piplání) a štávu přepasírujte přes síto.
Nalijte tuto čistou šťávu do vytřené pánve (pánev neumývám, jen odstraním papírovou utěrkou zbytky cibulky, česneku a tymiánu) a přiveďte k varu. V tu chvíli pomalu vlijte smetanu
a nechte chviličku zabublat. Po vypnutí plotýnky teprve přidejte bazalku, aby si zachovala tu pravou chuť.
♥ Ještě mě napadlo na suché pánvičce opéct plátky mandlí a těmi pak pokrm ozdobit. Ve výsledku byly s omáčkou úžasné! Nejlepší přílohou jsou určitě domácí těstoviny.
Napsat komentář