Houbová omáčka
Patří k mému dětství...
25 října, 2016
Houbajda – odpusťte mi ten výraz, je to moje dětství – ve mně vyvolává ty nejkrásnější vzpomínky… Prázdniny na chatě na Vysočině, voňavý les, potok, ten nejměkčí mech a nejzelenější lesní tráva. Rozpálená kamna, na kterých bublá polévka a vedle ní se dusí houby. A ten pocit absolutního štěstí a volnosti.. Když mám chuť, tuhle omáčku si stejně jako koprovou, o které jsem vám již psala, uvařím klidně jen tak pro sebe. Jím ji bez přílohy. Bez nože a vidličky. Klidně i bez talíře. Přímo z kastrůlku ji pár tahy vydoluju lžící a je mi báječně. Stejně jako tenkrát…
HOUBOVÁ OMÁČKA
Doba přípravy: 15 min. (když budete teprve čistit houby)
Doba vaření: cca. 25 min.
Pro 4 osoby potřebujete:
4 lžíce másla
1 velkou cibuli nasekanou nadrobno
cca. 400 g čerstvých lesních hub (hříbků, kozáků, křemenáčů,…)
200 ml zakysané smetany
150 ml smetany ke šlehání
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Houby očistěte a nakrájejte na silnější plátky. Na másle si nechte zesklovatět cibulku a pak k ní přihoďte houby. Zprudka je orestujte a pak stáhněte plamen.
- Houby pustí trochu vody. Když se odpaří, podlijte je trochou vroucí vody, ale pozor, aby neplavaly.
- Osolte je a opepřete a nechte dusit 20 minut.
- K houbám přimíchejte zakysanou smetanu, která zajistí hustotu i nakyslou chuť. Nepotřebujete tedy ani mouku, ani ocet. Nyní do omáčky vlijte smetanu ke šlehání. Vznikne vám krásná hustá a hladká konzistence.
- Pokud je to potřeba, dotáhněte chuť ještě solí a pepřem. Podávejte s knedlíky – recept zde: Houskový knedlík v hrnečku a nejlépe s hovězím masem.
Tak to musím zkusit, jestli se to fakt nemusí zahušťovat…
Pokud použiješ kvalitní zakysanou smetanu – já mám ráda tu od Olmy, tak zahušťovat rozhodně není potřeba.